Netwerk Chronische Pijn

 

Pijn is een waarschuwing van het lichaam dat er iets niet in orde is en daar iets aan gedaan moet worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak gaat de pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. maar pijn kan ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer klachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen een op een relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Het Netwerk Chronische Pijn introduceert een vernieuwende behandelwijze speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. De behandeling richt zich in eerste instantie niet op het wegnemen van de pijn, maar laat u zien hoe u zelf op een andere manier met uw pijnklachten kunt omgaan, waardoor u weer grip krijgt op uw eigen leven.

Het regionale netwerk van oefentherapeuten werkt samen met o.a. de revalidatieartsen van de Sophia revalidatie locatie Gouda, de reumatologen, de pijnpoli, huisartsen en psychologen. Voor meer informatie: http://www.netwerkchronischepijn.nl