Netwerk Chronische Pijn en Artrose

Specialistische behandeling bij chronische pijn en artrose klachten 

Chronische pijn
Yvonne Looman en Nelly Pijper zijn beiden gespecialiseerd in chronische pijnklachten en bieden via het protocol van het Netwerk Chronische Pijn een vernieuwde behandelwijze speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische pijn aan. U leert anders met uw pijn om te gaan, waardoor u weer grip krijgt op uw eigen leven. De klachten die wij behandelen zijn o.a. fybromyalgie, whiplash, chronische hoofdpijn en -rugklachten, gegeneraliseerde spierklachten etc.

Pijn is een waarschuwing van het lichaam dat er iets niet in orde is en daar iets aan gedaan moet worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak gaat de pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. maar pijn kan ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer klachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen een op een relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Het regionale netwerk van oefentherapeuten werkt samen met o.a. de revalidatieartsen van de Sophia revalidatie locatie Gouda, de reumatologen, de pijnpoli, huisartsen en psychologen. Kijk voor meer informatie op de website: netwerkchronischepijn.nl

Artrose
Artrose is een veelvoorkomende aandoening van de gewrichten. Het kan voorkomen in bijna elk gewricht, maar komt het meest voor in het knie- of heupgewricht. Artrose is geen verouderingsproces of slijtage. Het is een reumatische ziekte die op zichzelf voorkomt, maar ook kan ontstaan na een gewrichtsontsteking, bij zwakke gewrichtsbanden en/of een instabiele knie of heup.

Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zich een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose is het kraakbeen dunner en zachter geworden , er zijn kleine beschadigingen ontstaan. Het kraakbeen is in kwaliteit achteruitgegaan. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Aan de rand van het gewricht ontstaan knobbels die de beweeglijkheid van het gewricht beperken en zenuwen kunnen beknellen. Dit veroorzaakt pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies. Artrose kan voorkomen in een gewricht of meerdere gewrichten tegelijkertijd. Dit laatste heet poly-artrose of gegeneraliseerde artrose.

Kijk voor meer informatie op de artrosenetwerkmiddenholland.nl. Alle behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.